Ogórki konserwowe w zalewie PRZEPIS


Dla mnie nieodłącznym aspektem ogrodu i lata jest zamykanie darów przyrody w słoikach. Na słodko, słono czy ostro każdy z domowników znajdzie zawsze coś dla siebie. Ten rok niestety u nas nie obfituje w warzywa i owoce. Jest ich mało z własnego ogrodu, a te kupne mają bardzo wysokie ceny więc niestety spiżarnia w tym roku nie będzie pękała w szwach. Ale to co mogę, na pewno wykorzystam. Pierwsze w tym roku w słoikach zostały zamknięte ogórki. 

Odkąd pamiętam, w moim domu rodzinnym królowały właśnie przetwory ogórkowe. Przepisy były skrzętnie przechowywane i co roku modyfikowane aż do perfekcji. Każda zmiana była odnotowana i każde niepowodzenie musiało mieć konsekwencje w postaci wieczornych dyskusji co poszło nie tak... 

Ogórki konserwowe według mojej rodziny musiały być twarde, chrupkie, słodkawe, delikatnie octowe i o pięknej barwie. Po latach prób wiem, że podstawa to przepis na zalewę i dodatki, jednak bez dobrej jakości ogórków efekt może być mizerny. 

Przepis

zalewa (na 18-20 słoików 0.9l) :
7 litrów wody
1 litr octu
20 dkg soli
1 kg cukru

do każdego słoika dodaje:
5 zieli angielskich
2 duże liście laurowe
1 czubata stołowa łyżka gorczycy
1 ząbek czosnku
7 cm marchewki w plastrach

Ilość ogórków ulega zmianie ze względu na ich wielkość czy sposób ułożenia w słoiku więc tego nie podaje.

Ogórki zalewam zimną wodą i moczę je przez 5-6 h. Mieszam w dużym garnku składniki na zelewę i zagotowuje. Następnie do słoików dodaje wcześniej wymienione dodatki i przyprawy. Wypełniam je ściśle ułożonym ogórkami i zalewam zimną zalewą. Następie pasteryzuje, gotuję słoiki około 6-8 minut i po wyjęciu układam do góry dnem aż do ostygnięcia. 

Pierwsze do spożycia nadają się już po miesiącu. 






3 komentarze:

  1. mniam. uwielbiam ogórki
    w różnej postaci

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ogórki konserwowe. Ja dla smaczku dodaję jeszcze trochę ostrej papryki :-)

    OdpowiedzUsuń